Info Panel
You are here:   Home  /  toelichting werk

toelichting werk

Enkele kanttekeningen bij mijn werk

citaten uit mijn dia-lezing “over Schilderkunst” Lapis Lasuli, goud en karmijn-1986- Academie voor beeldende Kunsten Arnhem.

 • Feitelijk bestaat een schilderij uit een oppervlak -beelddrager- waarop kleurstoffen en bindmiddelen zijn aangebracht met gereedschappen die sporen hebben achtergelaten.
 • Aanleidingen zijn meestal beelden of verschijnselen, in grote verscheidenheid, uit de waarneembare werkelijkheid.
 • Deze gegevens zijn omgezet in vormkarakters, kleurkenmerken en oppervlakte- behandeling, waarbij door de speling van het licht een levendige verfhuid ontstaat
  van uiterst mat tot diepglanzend en transparant.
 • Kleur en verfvoordracht vormen de belangrijkste onderdelen.
 • Bovenstaande eigenschappen worden uitvoerig behandeld in een tweetal DVD’s :
  Over schilderingen, materialen en technieken, dia-lezing bij een tentoonstelling in het Henriette Polak Museum te Zutphen in 1988 door Johan de Haas.
  Johan de Haas ”schilder en docent” een terugblik over ruim  60 jaar uit 2012. (copyright Bernhalde Productions)
Citaat uit: “Johan de Haas over zijn schilderijen en zijn schilderijen over Johan de Haas” interview door Feico Hoekstra in 2006, uitgave De Alliantie Gemeente Rheden. Voor mij betekent waarnemen dat je het gegeven loskoppelt van zijn betekenis en functie. Veel van mijn schilderijen zijn ontstaan vanuit iets dat ik in werkelijkheid heb gezien. In mijn atelier zet ik dat dan om in materie, vormen, kleuren en verfstructuren, waarbij de lichtval een belangrijke rol vervult. Het gaat mij dus niet meer om een boom of een steen of wat dan ook. Het schilderij verwijst uiteindelijk vooral naar zichzelf.